fbpx

Taal

nl Nederlands
nl Nederlands

Sportivun in 2021: Ontdek & Beleef

“Wie doet er mee met een potje verstoppertje?” Het is een vraag die we niet vaak aan elkaar stellen bij Sportivun, maar áls we dat doen, beantwoordt vrijwel iedereen hem met een volmondige “JA!”. En misschien zou jij dat ook wel doen! Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat we allemaal gek zijn op sport, beweging en spelletjes. Maar: het komt ook doordat een simpel spelletje als verstoppertje allerlei gave elementen bevat. De zoektocht van de verstopper om een goede verstopplek te kiezen. De spanning of je gevonden wordt. De vindingrijkheid van de zoeker om in iedere hoek te kijken.

Deze elementen van verstoppertje komen eigenlijk terug in ieders dagelijks leven. We willen, figuurlijk gezien, steeds betere verstopplekken vinden. Steeds sneller iedereen die verstopt is ontdekken. Oftewel: het maakt niet uit hoe oud je bent, we willen als mens blijven leren en ontdekken. Als kind door naar school te gaan, buiten te spelen of deel te nemen aan een sportkamp. Als volwassene door de wereld te ontdekken, een nieuwe sport te leren of inspirerende podcasts te beluisteren. En onze alsmaar doorlopende zoektocht naar nieuwe impulsen begint dus al op jonge leeftijd.

Ontdek & beleef met Sportivun, bekijk het verhaal van sportbegeleider Valentijn

Ontdek & Beleef, een kronkelend pad

Je zou deze zoektocht kunnen zien als een kronkelend pad. Een kind bewandelt dit pad en stuit onderweg op allerlei zijweggetjes. Op het ene zijweggetje leert hij fietsen, op het andere zijweggetje kukelt-ie van een muurtje af. Het is aan de ouders en ons als samenleving om dit kind het ene moment vrij te laten een zijweggetje te ontdekken en het andere moment even bij te sturen, om een gevaarlijk zijweggetje te ontlopen. Hoe meer zijweggetjes een kind tegenkomt en bewandelt of juist voorbijloopt, hoe meer het kind leert. En hoe verder hij op zijn pad van ontwikkeling komt, hoe zelfstandiger hij wordt.

Sport en bewegen zijn zijweggetjes waar veel kinderen al vroeg mee te maken krijgen. De één gaat op voetbal, de ander op hockey of turnen. Bij Sportivun dromen we ervan álle kinderen in Nederland aan het sporten en bewegen te krijgen en houden. De beste manier om van die droom werkelijkheid te maken, is door kinderen plezier te laten hebben. Want als je iets leuk vindt om te doen, wil je het blijven doen. En wat is er leuker voor een kind dan zijn of haar eigen wereld te ontdekken? In 2021 bewandelen we daarom met alle deelnemers van onze sportkampen het pad van Ontdek & Beleef.

Op ons pad krijgen kinderen de kans allerlei gave zijweggetjes te bewandelen, om dezelfde voorliefde voor sport en bewegen te ontwikkelen als onze kampbegeleiders hebben. Dát is de sleutel naar een leven lang actief. Ontdek & Beleef is ook best een stoer thema. Het gaat zogezegd over leren, ontwikkelen en loslaten. Voor ouders betekent loslaten dat ze hun kroost aan Sportivun toevertrouwen en erin geloven dat wij hun kind de aandacht geven die het verdient. Voor kinderen betekent loslaten tijdens onze sportkampen dat ze voorbij angsten, spanning en verlegenheid stappen. Uit de comfortzone om die te gekke wereld van sport en bewegen te ontdekken en beleven.

Met Ontdek & Beleef creëren we bij Sportivun in 2021 dus een wereld waarin we kinderen gaan uitdagen grenzen te verleggen en toffe zijweggetjes te bewandelen. Hoe dat er concreet uitziet? Dat lees je hieronder!


Ontdek & Beleef: begeleiders

Wat betekent Ontdek & Beleef voor de begeleiding van je sportkamp? Allereerst is het superbelangrijk om een veilig klimaat te creëren, waarin je volledig jezelf kunt zijn. Het maakt niet uit hoe goed je in sporten bent: je doet mee om jouw sport- en beweegwereld te ontdekken en beleven. We zorgen er dan ook voor dat onze kampbegeleiders goed in de smiezen hebben wat er plaatsvindt op het sportkamp. Dat begin al bij de selectie van begeleiders: ze hebben allemaal een relevante pedagogische, sportieve achtergrond. Zo zijn sommige begeleiders in het dagelijks leven gymdocent, waar anderen juist sportactiviteiten organiseren in de kinderopvang of trainer zijn bij een sportclub. Daarnaast hebben alle begeleiders een recente Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en worden ze intern opgeleid om op een verantwoorde manier sportkampen te organiseren.

Ontdek & Beleef komt natuurlijk ook terug in wat de begeleiders doen tijdens de activiteiten. Bij Sportivun zijn we er niet op uit om jou te vertellen hoe je iets beter of anders moet doen. We geven je wel handvatten om zelf in te zien hoe jij je kunt verbeteren in een bepaalde sport. Denk aan het tonen van beelden van je tennisspel, zodat je ziet hoe je serveert of volleert. Onze begeleiders bepalen dus niet hoe jij het spannende pad van je sportkamp bewandelt; ze zijn wegwijzers om je kleine duwtjes in de goede richting te geven, zodat jij alles uit je sportkamp haalt wat jij eruit wil halen.


Ontdek & Beleef: programma

Het Sportivun-thema Ontdek & Beleef komt het grootst terug in onze kampprogramma’s. En dat gaat veel verder dan bijvoorbeeld ‘het ontdekken van nieuwe sporten en spellen’ tijdens onze multi-sportkampen. Ontdek & Beleef draait om een gevoel, een ervaring. De kriebels in je buik die je als kind hebt wanneer je het best een beetje spannend vindt om met nieuwe kinderen te sporten en spelen. Om te zien of jouw ‘tegenstander’ achter een muurtje verscholen zit tijdens een spel. Om Bobo in het echt te ontmoeten. Om als profvoetballer bij de PANNA! Football Experience je eerste camera-interview te geven.

Daarnaast draait Ontdek & Beleef om erachter komen waar jij goed in bent en wat je leuk vindt. Misschien ben je een kei in keepen, blijkt tennisdubbelspel je op het lijf geschreven, moet je als atleet toch die sprintcarrière nastreven of wil je jezelf wat meer verdiepen in basketbal. We overladen je tijdens onze sportkampen met nieuwe indrukken. En gelukkig bouwen we ook genoeg tijd en ruimte in om even bij te komen van al die indrukken.


Ontdek & Beleef: locaties

Een goed sportkamp heeft een goede thuisbasis nodig. Een thuisbasis waar we alle te gekke sportactiviteiten kunnen organiseren die we op ons Ontdek & Beleef-programma hebben staan. We strijken daarom neer op locaties waarvan we de flexibiliteit optimaal benutten.

Denk aan een sporthal – welke flexibel in te delen is door middel van scheidingswanden en speeltoestellen – in de buurt van een voetbalveldje of pleintje. Op zo’n pleintje spelen we dan bijvoorbeeld Street Tennis, een sport die zich kenmerkt door het spelen op welke ondergrond dan ook. Denk daarnaast aan locaties die gelegen zijn bij grote sportvelden of -complexen. Of juist een sportvereniging, die we ombouwen tot sport- en speelpaleis voor onze sportkampen. Locaties waar we waterspellen kunnen organiseren. En hoe leuk is het voor een kind om daadwerkelijk naar een voetbalvereniging of tennisclub te gaan als we tijdens een multi-sportkamp gaan voetballen of tennissen? Oftewel: we kiezen tijdens onze sportkampen als thuisbasis plekken die de ruimte en flexibiliteit leveren om een gevarieerd activiteitenaanbod te organiseren.


Ontdek & Beleef: met elkaar

Het sociale aspect van sportkampen is superbelangrijk voor kinderen. Kinderen in de basisschoolleeftijd willen graag vriendjes en vriendinnetjes maken, hoe spannend dat soms ook kan zijn. Wij doen er daarom veel aan om het échte kampgevoel met bijbehorende saamhorigheid naar voren te laten komen tijdens onze sportkampen. Ontdek & Beleef betekent dus ook dat je met elkaar in de weer bent. Dat je moet samenwerken om opdrachten te voltooien. Dat je misschien wel uit je comfortzone moet komen om contact te leggen met andere kinderen. Dat je tijdens pauzes gezellig met elkaar chillt en praat over je ervaringen van het kamp. En dat je tijdens een sportkamp met overnachting ’s avonds samen een spannende film kijkt of spelletjes speelt.

Ontdek & Beleef is jezelf leren kennen op persoonlijk vlak. Ben jij een stuiterbal die met iedereen contact maakt en het voortouw neemt? Of ben je een beetje stil en verlegen, en word je graag op sleeptouw genomen? Precies vanwege dit soort verschillen in persoon en karakter vinden we het belangrijk dat onze sportkampbegeleiders een pedagogische achtergrond hebben. Met groepsindelingen en aanwijzingen tijdens activiteiten creëren ze situaties waarin kinderen elkaar én zichzelf beter leren kennen. Dat is immers waar Ontdek & Beleef om draait.© Sportivun. All rights reserved.

0
  0
  Jouw aanbod
  Jouw aanbod is leegGa terug naar het aanbod
  Chat openen
  Hallo,
  Waar kunnen wij je mee helpen?